Аурикулотерапия

 

Ухото е микросистема, върху която се отразяват всички състояния и заболявания на организма като цяло. Върху него настъпват специфични реакции, които се проявяват с болка, промяна на цвета на кожата, образуват се люспи, пъпки, разширени кръвоносни съдове с червен или виолетов цвят. Тези прояви се наблюдават много преди външната проява на болестта, т.е. още докато тя е в ранен стадий и няма външни белези за нея. Ухото е място, на което се прави ранно лечение на болестите. Там най-рано се проявяват болките и проблемите на организма. С протичане на болестите и тяхното развитие и промени, тези промени се отразяват и върху ухото. Следователно то се явява едно специфично място, даващо информация и възможност за ранно лечение на много болести и състояния на тялото и духа. Например ако човек има косми в ушите това е знак за отпадна функция на половата система, проблеми с бъбреците или слуха.

По време на процедурата по аурикулотерапията се прави беседване с пациента, обръща се внимание на оплакванията му, на историята му, задават се конкретни насочващи въпроси, прави се оглед на ушната мида. След това се регистрира къде по ухото има болезнени точки и зони, колко силна е болката. Така се определя мястото на болестта.

Има три варианта за терапия. При първия се поставят пластири със залепени за тях семена, които да активират съответната точка или зона от ухото. Семената са най-нетравмиращият метод, имат по-слабо въздействие от другите методи, трябва да се стимулират чрез притискащи масажни движения 2-3 пъти на ден. Вторият метод е поставяне на пластири със залепени за тях микроигли. Те се поставят в точките и зоните и не се стимулират допълнително. Третият метод е чрез поставяне на акупунктурни игли, чрез които терапевтът стимулира избраните места, след което иглите се премахват.

Някои от заболяванията, при които помага аурикулотерапията са: състояние след комоцио,Ишиас, скована шия, артрит, изкълчвания, простуда и грип, бронхит, астма, гастрит, язва, запек, хемороиди, хепатит, диабет, анорексия, хипертония, аритмия, инфекции на отделителната система, безсъние, главоболие, депресия, световъртеж, глаукома и много други.