Какво е Гемотерапия?

Екстрактите на гемотерапия са най-мощното и най-новото допълнение към терапията на растителна основа. Докато първоначалната концепция може да бъде датирана от египтяните, първите документирани проучвания започнаха през 1959 г. От тогава Gemmotherapy materia medica нараства експоненциално с приноса на множество европейски учени, лекари и биохимици. Днес, Гемотерапията започна да привлича вниманието на хората, търсещи естествени методи, за да подобрят имунитета си, както и хомеопатите, натуропатите, хиропрактиците, акупунктуристите, акушерките, практикуващите сестри, педиатрите и семейните лекари.

Екстрактите на гемотерапията се произвеждат от ембрионални тъкани на растенията най-често пъпките на клоните на дърветата, за възстановяване и поддържане на здравето. Действието на тези екстракти на клетъчно ниво стимулира дренирането, тонизирането и подмладяването на органите. Използването на екстрактите на Гемотерапията за остри и хронични симптоми води до възстановяване на имунитета.

На пръв поглед, екстрактите на Гемотерапията изглеждат много сходни с течните билкови тинктури, които често се предписват от различни здравни специалисти или са закупени свободно от пазара. Отвъд визуалните прилики обаче се забелязват големи различия в терапевтичните им възможности.

Гемотерапевтичните препарати се произвежда от първите пъпки и издънки на избрани дървета и храсти всяка пролет. Дървесните пъпки са растежният материал на цялото растение и са най-хранително плътната част на растението. Именно този специфичен вид растителен материал се използва за създаване на екстрактите, който го прави отделен от билковите тинктури и хомеопатията.

Гемотерапията е претърпяла повече от 50 години биохимични и клинични проучвания на университетско ниво в Европа, за да определи индивидуалните свойства и действия, които всеки екстракт има върху определени органи и системи. Чрез тези проучвания и събирането на емпирични данни гемотерапевтичните екстракти са получили статут на одобрена хранителна добавка от Европейския съюз и производството на екстрактите е очертано в Европейската фармакопея. В Съединените щати, обаче, тя е класифицирана като билкова добавка от FDA и следователно в по-голямата си част се нарича растителен извлек.

Защо да използвате гемотерапия?

Повечето от нас се борят с понижен имунитет, което се отразява в широкия спектър от хронични симптоми, наблюдавани от деца и възрастни. Основната причина за компрометираната имунна функция е в невъзможността тялото да се освободи (изчисти)оптимално от отпадъци, получени от консумацията на храна и метаболитното действие. Когато отпадъците не могат да бъдат елиминирани, то тогава се поставя ненужно напрежение върху бъбреците и ако този процес продължи достатъчно дълго, той преминава и обхваща черния дроб, лимфната и кръвоносната система и в крайна сметка всички органи на имунната система. В това състояние на лошо изчистване на организма рН на тялото вече не може да остане неутрално и се развиват състояния на ацидоза (подкиселяване на тъканите). Производството на здрави клетки не може да настъпи в състояние на ацидоза и дегенерацията намалява работата на всеки орган или жлеза в засегнатите области.

Гемотерапията, когато се използва холистично и системно, превъзхожда както билковите екстракти, така и добавките.

Кой може да се възползва от Гемотерапията?

Това нежно, но мощно природно средство може да се използва както при новородени, така и при възрастни хора. То осигурява незабавна подкрепа за остри заболявания и инфекции, като оставя засегнатите органи чисти и обогатени в края на лечението и подпомага имунната система при разрешаване на хронични симптоми.

За да възстановите имунната система, Екстрактите на Гемотерапията също се нуждаят от Вашата подкрепа и активно, осъзнато участие чрез здравословен начин на живот, подсилен с растителна диета, ежедневно движение и възстановителен сън.

Моля, обърнете внимание: Тази информация не е предназначена да замени грижата и съветите на Вашия лекар.

Хвойна и обикновена елша са два екстракта, които трябва да се избягват по време на бременност и кърмене.

Как протича консултацията при гемотерапевт?

Провеждат се общо три-четири срещи, като в зависимост от конкретния случай и човек може и да са повече. Първата среща е опознавателна, в нея става ясно защо Вие сте отишли при вашия терапевт, обяснявате какви са вашите оплаквания, притеснения, нужди и очаквания. Попълва се въпросник (check list), който съдържа важна за терапевта информация, посредством която той да се ориентира за вашето здравословно сътояние, фамилна обремененост, навици и други. След внимателен анализ на информацията по време на разговора и от въпросника се подбира първият гемоекстракт, с който ще започне вашият терапевтичен протокол, дават се подробни указания кога, колко и как да се приема гемоекстрактът. На тази първа среща се обръща най-голямо внимание на вашата нервна система и какви сигнали предимно предава тя на организма ви. Затова и първият гемоекстракт, с който се започва има въздействие предимно върху нервната система. За повечето от екстрактите е необходимо време, за да проявят своя ефект. В зависимост от това се определя и след колко време ще бъде втората консултация.

По време на втората консултация се обръща внимание на това какви промени сте усетили във вашето тяло (физически, психически, емоционални и др.) Промени винаги има, необходимо е да сте внимателни, да обръщате повече внимание на себе си и на това как реагира вашето тяло. Би било подходящо да си водите дневник, в който да записвате всички нови, странни или любопитни новости, които изпитвате в този първи етап от терапията. Въз основа на тази информация първоначалният екстракт може да се допълни с друг (най-често), приемът му да се премести по друго време през деня, да се направи кратка пауза или да бъде премахнат изцяло от терапевтичния протокол. Втората консултация е и своеобразно преминаване на второто ниво в процеса на терапията. Тук се обръща внимание на това как вашият организъм елиминира натрупаните от храненето и метаболизма непотребни продукти. Тоест обръща се внимание на отделителната система (ходенето по малка и голяма нужда, а при жените и месечният цикъл).

Третата консултация обръща внимание и грижа на надбъбречните жлези, като основен регулатор на стреса в тялото.

Имайте предвид, че Гемотерапията цели холистично повлияване на вашето здравословно състояние. Тя не е панацея, не е и магия. За да има ефект е необходимо време на организма да свикне с новите стимули в организма, които създават гемоекстрактите, необходимо е и вашето активно участие в процеса и желание да си помогнете. Може да се наложат някои промени в начина ви на хранене, в начина ви на живот като цяло. Трябва да бъдете подготвени за тези неща, за да има максимален ефект от терапията и вашата вътрешна нагласа да е заредена с търпение. Колкото повече сте чакали вашето оплакване, дискомфорт или болест да живее във вашето тяло, толкова по-бавно ще се проявят знаците на промяната. Хубавото е, че гемотерапията може да бъде използвана и като метод на превенция, а не само на лечение.Този вид терапия има приложение и при проблеми с плодовитостта и забременяването. Подходяща е употребата и дори при новородени и деца. Приложението на гемотерапията при бебета и деца цели основно изграждането на здрава имунна система, което намалява риска от хронични заболявания в бъдеще, а това е един от най-големите подаръци, които може да осигури един родител на детето си – здраве! По време на гемотерапията не е необходимо да спирате лекарствата, които сте премали преди да започнете приема на екстрактите. Намаляването или спирането на лекарствените препарати става само след разговор и консултация с вашия лекуващ лекар. В много от случаите благодарение на гемоекстрактите се прекратява приемът на много тежки лекарства като антибиотици, хормонални терапии, лекарства с въздействие върху психиката и др.

Всички допълнителни въпроси можете да отправите към вашия гемотерапевт.

Цената за трите консултации се заплаща при първото посещение, за да сте сигурни Вие, че ще преминете през цялата терапия и ще извлечете максимума от нея и за да може терапевтът да ви наблюдава достатъчно дълго време и да има възможност за адекватна преценка и реакция.

Често задавни въпроси

Как да разбера ако съм приел повече от неоходимото от екстракта?

Когато се влияе върху остър симптом, влошаванията от Гемотерапевтичните екстракти са рядкост. При хронични случаи появата на влошавания са по-често срещани и са повтаряеми, когато дозата е пркалено висока или екстрактът е с твърде дълбоко действие. Ако се появят меки изпражнения или сърбеж по кожата на главата или ръцете, първо се намалява дозата. Ако влошилите се симптоми не се успокоят, продължете Гемотерапевтичния протокол, който ви е назначен и се консултирайте възможно най-скоро с вашия терапевт.

Кога мога да прекратя протокола за остро състояние?

Протоколите за остри състояния не са предвидени за приложение за дълъг период от време, т.к. използваните екстракти са дълбоко действащи. Протоколът за остри състояния се прекратява два дни след пълното изчезване на симптомите или по съвет на терапевта.

Проблем ли е ако пропусна някой от дневните приеми на екстракт?

Ако пропуснете прием по време на остър или хроничен протокол, просто вземете дозата, когато се сетите и продължете спокойно със следващите приеми, които са предвидени.

Преди или след хранене се приемат екстрактите?

Усвояването на Гемотерапевтичните  екстракти не зависи от приема на храна, въпреки това вашият последен дневен прием трабвя да е преди вечеря. Изключение от това е приложението на протокол за остро състояние, при който последният прием на екстракт може да е точно преди лягане.

Задължително ли е гемотерапевтичните екстракти да се приемат винаги разтворени във вода?

Екстрактите се усвияват най-добре от тялото, когато се приемат разтворени в поне 100-120мл. течност. Тази течност може да бъде вода, чай или сок. Някои хора намират за по-удобно да сложат дневаната си доза от екстракти в 1,5л. вода и да пият от нея през деня. Гемотерапевтичният екстракт може да бъде капнат директно в устата на бебето по време на кърмене или докато се храни от биберон.

Безопасна ли е Гемотерапията за бебетата?

В малко дози  Гемотерапията е безопасна за бебетата и малките деца. Алкохолът, който се съдържа в екстрактите се намира там, защото го изисква процесът на производство и извличането на активните вещества от растенията.

Може ли Гемотерапията да се прилага повърхностно?

Гемотерапевтичните екстракти могат да се прилагат повърхностно при определени специфични протоколи, при чувствителни хора (вкл. деца) и животни.

Мога ли да давам Гемотерапия на моите домашни любимци?

Да, но дозата е далеч по-малка: 5 капки 1-3 пъти дневно.

Как се съхраняват екстрактите?

Шишенцата с екстрактите се съхраняват далеч от пряка слънчева светлина, прекалено високи или ниски температури.

Безопасна ли е Гемотерапията успоредно с приема на лекарства?

Редно е хората, които започват какъвто и да било нов вид терапия да се консултират със своя личен лекар или лекуващ специалист.

Безопасна ли е комбинацията на Гемотерапията с други билкови лекарства или добавки?

Всички остри състояния могат да бъдат повлияни с Гемотерапия или Хомеопатия самостоятелно, без да е необходима допълнителна помощ. Хора, които по принцип приемат билкови лекарства и/или добавки винаги трябва да се консултират с лекуващия си лекар преди да започнат нов вид терапия.

Какви тестове са правени на Гемотерапевтичните екстракти?

Провеждани са лабораторни и клинични тестове, за да се докаже безопасността и ефективността на Гемотерапията и за да бъде класифицирана като пълноценна терапия от ЕС.

Какъв е срокът на годност на екстрактите?

Гемотерапевтичните екстракти не губят своята сила ако се съхраняват правилно. Въпреки това правилата в ЕС изискват определянето на срок на годност, който е 5г. от датата на производство.

Можем ли да имаме притеснения при пътуване и превозване на екстрактите: Рентген (на летищата), размери на бутилките и др.?

Гемотерапевтичните екстракти, които са в бутилки по-малки от 85мл. могат да се взимат на борда на самолет или да се поставят в чекирания багаж. За разлика от хомеопатичните препарати, за Гемотерапевтичните екстракти няма проблем да преминават рентгенова проверка.

Можем ли да имаме опасения от токсичност ако дете погълне съдържанието на бутилката?

Гемотерапевтичните екстракти не са токсични. По-голямата грижа би била количеството на алкохол, което е погълнало детето. Ако това се случи е добре да се консултирате с лекуващия си лекар.

Първата книга на български език за гемотерапията вече е факт!

На 27. 11. 2020 благодарение на издателство „Екрие“ излезе от печат първата книга на български език, относно гемотерапията, а именно „Гемотерапия за всички: Изграждане на имунитета при бебета и малки деца“. Тя е чудесно ръководство за всички родители и хора, които се грижат за деца. В нея има описани реални случаи и протоколи за прилагане на гемотерапията у дома. В настоящия момент, когато здравето се поставя на първо място, книгата ще ви запознае с един чист и природен начин за съхраняване и подържане на имунната система. Автор на книгата е Лорън Хюбеле. Тя е хомеопат и гемотерапевт, занимава се със здравно консултиране и непрекъснато развива света на гемотерапията. Можете да закупите книгата от фирмената книжарница на Екрие, която се намира на Адресбул. „България“ 104, кв. Манастирски ливади, МБАЛ „Св. София” – Корпус 2 партер; на страницата на техния сайт www.ercier.bg и от техните партньори. Приятно четене!